Woudschoter Kroniek AD 2014. Dinsdag 5 augustus, Dag 1

Geachte lezer, hetzij thuisfront, deelnemer, of willekeurige surfer (van harte welkom),

In deze rubriek, mogelijk door uw kroost aan u doorgespeeld, gaat u de komende tien dagen de belevingen van de deelnemers, docenten en staf voorbij krijgen. In persoonlijke verhalen zijn uw eigen minicorrespondenten veel beter dan wij nederige schrijvers ooit kunnen zijn, dus in personalia duiken wij niet teveel. Alhier vindt u het kader, de lijn om de losse noten in te passen. Wij wensen u veel leesplezier en een hopelijk net zo leuke tijd toe als wij hier al hebben en nog gaan krijgen.

Met een voldane en uitgeputte grijns na een lange muziekdag staan wij gedrieën voor een laptop, nu al karakteristiek omringd door gevonden voorwerpen in vijftig tinten zwart, knipsels, slijpsel, koffiekoppen en een roodgloeiende printer. Wij, dat zijn uw correspondenten aan het muzikale front tussen Zandleij en Leemkuilen, in de drieënvijftigste Zomercursus Woudschoten in de Beukenhof. Onze nestor in non-stop aanwezigheid, Cas “de Klarinet” Visser, bevindt zich op de rechterstoel. In de linkerhoek, driemaal aanwezig en onverslagen in haarstyling, violist Marcel “Cajon de Drumdoos” Kouwenhoven. In het midden, in afgebladderd overhemd zijn woorden herkauwend, Peter Buiting, na vier keer Woudschoten nog steeds trompettist en trots hierop.

De afgelopen dag stond in het teken van komende week. Zodra ouders en verzorgers eenmaal vertrokken waren stortten de deelnemers zich op de muziek, het middageten, of hun matras, al naar gelang de hoogste behoefte. In allerhande zalen lieten de deelnemers vervolgens horen wat ze konden, en overal bleek dit nogal wat te zijn, zeker met meerdere op en neer lopende dubbelinstrumentalisten. De grootste zaal van de Beukenhof barstte haast uit zijn voegen door de aantallen musici die hierna al hun ensembles vormden en verzilverden. De scoop is overigens binnen: correspondent Cas kan met gepaste trots melden dat maar liefst 108 ensembles gevormd zijn, waarmee onze 94 deelnemers in totaal 432 lessen te wachten staan. Wie deze lessen hoe gaat geven, daarover discussiëren onze lieve docenten nu, we wensen hen veel succes. Na één dag zijn printer en kopieerapparaat al inktloos en lopen de Brabantse bossen op hun achterste benen door de explosie in papiergebruik in Biezenmortel; musici hebben immers hun spiekbriefjes nodig.

De avond konden wij gebruiken om dankbaar eindjes aan elkaar te knopen. Ensembles met ontbrekende leden konden worden aangevuld, en in het in teams opgedeelde avondspel werden wij door spelletjes door het gebouw heen allemaal weer bekend met elkaar en de zalen die we de komende acht lesdagen gaan vullen met harmonisch verantwoord lawaai. De eerste voetbalwedstrijden zijn gevoerd, evenals hardlooprondjes, kussengevechten in de gangen, twisterpeesverrekkingen, honkbalinstructies, pingpongvetes en kaartspelletjes. Voor de terugkerende lezer: ook de drieduizenddelige puzzel maakt snel voortgang. Als grote afwijking van de gebruikelijke mores melden wij dat vanavond al een onthutsend aantal deelnemers op een fatsoenlijke tijd is gaan slapen, iets waarvoor u uzelf als eventueel ouder best voor op de schouder mag kloppen. Morgenochtend bij dag en dauw beginnen de eerste lessen, en wij kijken al uit naar de verzorgers van de wekdienst: niet eens zozeer vanwege hun muzikale kwaliteiten als wel vanwege hun nog vroeger staande wekkers dan de onze.

Im Woudschoten nichts Neues? U weet nu beter.