Opzet van de cursus

Zomercursus Woudschoten is een kamermuziekcursus voor musici van 12 tot 25 jaar, die jaarlijks plaatsvindt in augustus, in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel. Alle instrumenten zijn in principe welkom.. Wel is bij bepaalde instrumenten het aantal aanmeldingen beperkt, zoals bijvoorbeeld piano. Er worden geen hoge eisen gesteld aan het niveau van de deelnemers, behalve voor piano. Iedereen die zijn instrument zo goed beheerst dat hij zelfstandig partijen kan instuderen is welkom. Goed noten kunnen lezen is wel een voorwaarde.

Tijdens de cursus worden ensembles samengesteld die bestaan uit minimaal drie musici. Iedere deelnemer speelt in gemiddeld 4 ensembles. Elk ensembles krijgt om de twee dagen één les. Daarnaast moeten de ensembles zelf studeren. Aan het einde van de cursus heeft ieder ensemble vier lessen gehad. Behalve in kamermuziekformaties wordt ook in orkestverband gemusiceerd. Ieder jaar krijgen 2 deelnemers uit het voorgaande jaar de gelegenheid om een soloconcert in te studeren en uit te voeren met een orkest bestaande uit deelnemers aan de cursus. Op de laatste dag vindt de slotuitvoering plaats, waarbij de deelnemers  kunnen laten horen waar zij de afgelopen 10 dagen aan hebben gewerkt.

De eerste dag

Spannend! De eerste dag Zomercursus Woudschoten gaat nu echt beginnen. Je leert je kamergenoot een beetje kennen en ‘verdwaalt’ in de gangen van het klooster. Na een lunch en eerste kennismaking ga je jouw ensembles samenstellen. Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen een ensemble ongeveer hetzelfde niveau heeft, speelt iedereen voor. Je mag zelf iets kiezen dat je wilt voorspelen.

Na het voorspelen wordt iedereen ingedeeld in verschillende niveaus (groen, blauw of rood). Afhankelijk van jouw kleur en de kleur van je mededeelnemers worden de ensembles samengesteld. Dit kun je zelf doen maar je kunt ook door andere deelnemers gevraagd worden. De zomercursus heeft een uitgebreide bibliotheek waar iedereen muziek uit kan kiezen.

Aan het einde van de dag zijn alle ensembles gevormd (maximaal 5 per deelnemer) en wordt er een lesplanning gemaakt. Voor de deelnemers is er tijd om te ontspannen en elkaar beter te leren kennen.

Een Lesdag

Per ensemble krijg je vier lessen met steeds een dag er tussen. Er is per twee dagen altijd een middag vrij voor studie en/of ontspanning. De lessen duren 45 minuten en zijn onder begeleiding van professionele musici. Deze ervaren musici maken op professioneel niveau kamermuziek in Nederland en daarbuiten. Voor iedere instrumentengroep is er een ervaren docent (blazers, strijkers en pianisten).

Tussen je lessen door studeer je met je ensembles of kun je zelf oefenen aan de lastige passages in de muziek.

Naast kamermuziek kan iedereen in de avond deelnemen aan kamerorkesten. Deze kamerorkesten begeleiden de solisten van het betreffende cursusjaar.

Naast de lessen zijn er spoedcursussen voor altviool en barokinstrument, aandacht voor goede houding en beweging, is er een gezellige bar en uiteraard het jaarlijks avondspel!

 

De Slotuitvoering

Dit is het moment waar je als deelnemer naar toe hebt gewerkt: de slotuitvoering! Beukenhof wordt omgebouwd tot concertlocatie en je familie en vrienden mogen allemaal komen luisteren waar jij deze week, met je mededeelnemers, aan hebt gewerkt. Op diverse plekken buiten en binnen worden concerten gegeven en kan iedereen luisteren. De concerten beginnen in de middag en lopen door tot in de avond. Een dinerbuffet draagt bij aan een gezellige middag voor iedereen!

In de avond verzamelen alle deelnemers en publiek zich in de kerk van Beukenhof. Hier treden de solisten van dit jaar op samen met de kamerorkesten van dit jaar!

Nadat de laatste slotnoot weggeëbd is, het applaus is uitgedoofd en alle docenten zijn bedankt gaat al ons bezoek naar huis. De deelnemers, docenten en staf maken dan nog een klein feestje als succesvolle afsluiter van een fantastische cursus!

 

Ontspanning

Naast al die muziek is ontspanning nét zo belangrijk. Tussen de lessen en repetities door is er voldoende tijd voor niet-muzikale activiteiten. Zo kan er worden getafeltennist, gepuzzeld, gevoetbald, gebadmintond, gewandeld in het bos, etc. ’s Avonds is tevens de bar geopend waar iedereen nog even gezellig een spelletje kan spelen, een drankje kan nemen en kan napraten over de dag. Dit om ook de volgende dag weer fris deel te nemen aan de lessen is iedereen om 00:00 weer op zijn eigen kamer. Behalve de laatste avond, die sluiten we traditioneel af met een bonte avond en een feestje.

“Ontspanning nét zo belangrijk”

Locatie

De zomercursus is ieder jaar in Groepsaccomodatie Beukenhof te Biezenmortel. Dit oude klooster wordt speciaal voor de zomercursus klaargemaakt voor alle repetities en concerten. Het oude klooster heeft een fantastische sfeer en met het prachtige groen om het gebouw is Beukenhof het perfecte verblijf. Je deelt je kamer met een andere deelnemer (wel zo gezellig!).  Als je voorkeur opgeeft voor een kamergenoot dan proberen we daarmee rekening te houden. Misschien onnodig om te vermelden maar jongens en meisjes wordt niet op dezelfde kamer ingedeeld. Beukenhof heeft een eigen restaurant, dat uiteraard rekening houdt met dieetwensen, waarmee ook het onderdeel eten en drinken prima geregeld is!

Doe je voor de eerste keer mee aan de Zomercursus? Maak je geen zorgen! Veel deelnemers nemen al jaren deel aan de cursus daarnaast is er ook een ervaren staf. Je leert de Beukenhof in minder dan een dag ontdekken!

Het adres:
Beukenhof
Capucijnenstraat 46
5074 PJ Biezenmortel
tel: 013 511 24 99
fax: 013 511 50 45
www.beukenhof.nl